18 de nov. 2012

Victor Horta



Nascut a Gante el 6 de gener de 1861, fou un arquitecte belga considerat conjuntament amb Henry van de Velde i Paul Hankar, el pioner del Modernisme a Bèlgica.
L'any 1878 es trasllada a estudiar a París amb l'arquitecte i decorador Jules Debuysson i després a Brussel·les, el 1881, inscribint-se a l'Escola de Belles Arts.

Entre els anys 1892 i 1893 realitza la seva primera obra innovadora: la Casa Tassel, per encàrrec del professor d'universitat Émile Tassel a la rue Paul-Emile JansonstraatEs considera, generalment, com el primer edifici realment Art Nouveau, degut al seu altament innovador disseny, i a les tècniques trencadores de materials i decoració. Conjuntament amb tres altres edificis urbans de Victor Horta, va ser inclosa a la llista de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO el 2000.
Victor Horta planteja un edifici unifamiliar, on prescindeix del passadís i de les habitacions en fila creant espais fluïts i donant un nou tractament a l'ús del ferro i del cristall, creant formes vegetals tant en elements arquitectònics (columnes), com en el mobiliari (tulipes de llums i altres).




La façana s'integra amb les cases del voltant. A la part central,a partir del primer pis, és lleugerament convexa i és on s'hi concentren les finestres.

Entre 1893 i 1906 realitzà nombroses cases a Brussel.les. Entre elles destaquen:

Casa Solvay (1894)





L'Hôtel Van Eetvelde (1895)  



Jardin des enfants (1895)



Casa i taller de l'arquitecte (1898). Hui en dia és la Casa-museu, situada al 23-25 de la rue Americaine, al barri de Saint Gilles, a Brussel.les. Museu Horta









Hôtel Aubecq (1899). Demolit el 1950.




Magatzems Waucquez (1906). Situats al número 20 de la rue des Sables, a Brussel.les, hui en dia acollix el Centre Belge de la Bande Dessinée (museu del còmic). Centre Belge de la Bande Dessinée








El 1913, Victor Horta es nomenat director de l'Acadèmia de Belles Arts de Brussel.les, càrreg que ostentarà fins el 1916.


Tres anys més tard comença una de les obres més representatives de la seua carrera: El Palau de Belles Arts, també a Brussel.les. Hui en dia és un edifici que acull nombroses activitats culturals. exposicions, concerts, entre altres.




Posteriorment evolucionà cap a una sobrietat més evident . Després de viatjar als Estats Units, el seu estil dexà de ser modernista i començà una etapa més purista i racional, la qual no li aportaria tant d'èxit com havia obtingut de l'etapa anterior,

El 1932 es nomenat Baró i cinc anys més tard realitza el proyecte definitiu de l'Estació Central a Brussel.les.





Victor Horta mor el 8 de septembre de 1947 a Brussel.les.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada