30 de nov. 2012

Maison Saint-Cyr

Després de fer un recorregut general per alguns barris de Brussel.les i dels arquitectes més reconeguts, vull ensenyar-vos una de les cases que més m'agradà. Es tracta de la Maison Saint-Cyr, que es troba a la plaça Ambiorix número 11, dins del barri europeu.

La façana d'esta casa és de les més boniques i vistoses de l'art nouveau de Brussel.les. Construida l'any 1903 per Gustave Strauven per al pintor Georges Saint-Cyr, destaca per l'exuberància  i la brillantor de la seua decoració, però sobretot, per com és d'estreta: 3,55 metres d'amplària per 19,50 metres d'alçària.




Gustave Strauven va ser alumne de Victor Horta i va col.laborar en moltes de les seues obres. Entre els anys 1888 i 1914 va dissenyar més de trenta edificis per a la ciutat de Brussel.les.

Obligat per les limitacions de l'espai, va dissenyar una escala al centre amb il.lumiació natural mitjançant lluernes i vidrieres. L'escala articula les diferents habitacions, les quals van ser decorades amb estils diferents: la façana és art nouveau, el saló és xinés, l'escala és estil imperi i el menjador, renaixentista.




Destaquen les balustrades fetes de forja amb motius vegetals, que s'avancen cap endavant i donen moviment a la façana plana, i les finestres que ocupen pràcticament la totalitat de l'espai i que donen com a resultat, una façaca diàfana. Podríem dir que el conjunt resulta una barreja entre l'estil gòtic (per l'absència de mur i la grandiositat de les finestres) i l'estil barroc (per la profusió d'elements decoratius i el joc de curves còncaves-convexes).




L'element més destacat de la façana és la finestra de l'últim pis, on les bigues s'han plegat cap a dins i formen un cercle.


Em va sorprendre que la casa estiguera en venda des de l'any 2001, amb part del seu mobiliari. Segons diuen, la seua propietària actual, la ballarina Chamine Lee, vol desfer-se d'ella perquè és massa gran. La va comprar l'any 1954. La casa compta amb un taller, una cuina-menjador i dos cellers, un xicotet jardí a la part de darrere, en la planta baixa. Un saló xinés i un quart de bany a la primera planta. A la segona està l'habitació amb un gabinet. Al darrer pis, les golfes transformades en habitació. Ja ho sabeu, si esteu interessats en comprar-la...






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada