23 de nov. 2012

un gran descobriment: ernest blérot

Sens dubte, aquest viatge va suposar el descobriment de l'arquitecte Ernest Blérot, el més prolífic dels arquitectes de Brussel.les. Va ser gràcies al llibre Bruselas insólita y secreta, de Nicolas van Beek y Nathalie Capart, de la editorial Jonglez, que vaig tindre l'oportunitat de passejar per carrers de la ciutat fora del circuit més turístic i conegut, i de pas, rondar pels carrers dels barris més modernistes de la ciutat com són Ixelles i Saint Gilles.

Mai havia sentit parlar d'ell, imagine que eclipsat per la figura de Victor Horta. Tanmateix, el gran nombre de cases fetes per aquest arquitecte, fa que li dedique una entrada al meu bloc. S'ho mereix!

Nascut al barri d'Ixelles el 21 de febrer de 1870 és conegut per ser el mestre de les arts decoratives. Al contrari que Victor Horta, no ha passat a la història per ser un arquitecte innovador a nivell constructiu, sino més bé per concentrar tota l'energia en la decoració de les façanes. Els interiors, en canvi, eren comuns a totes les cases: seguixen l'esquema tradicional belga de distribució de l'espai. Aquesta estandarització (cases fabricades pràcticament en sèrie), li permetia reduir els temps i els preus i respondre millor als interessos de la seua clientela, la xicoteta burgesia, més interessada en el gust estètic que en el confort. L'ús d'esgrafiats, vitralls, treball de ferro, mosaics i fusteria li aporten singularitat i unicitat a cada casa.

En una dècada, va construir al voltant de seixanta cases, de les que destaquen les construides a tres barris concrets: disset edificis adossats al carrer Vanderschrik a Saint Gilles, onze als carrers de Saint Boniface, Solvay i Belle Vue, dins del barri d'Ixelles, i altres onze al voltant de l'estany d'Ixelles.

Ernest Blérot morí el 1957 a Brussel.les.


Barri de Saint Gilles. Carrer Vanderschrik
Són un total de disset cases successives d'un mateix carrer, construides entre 1900 i 1903.











Barri d'Ixelles. Carrer Charles de Gaulle, 38-39 (1904)

Dues cases besones, més sòbries, que destaquen pel treball de ferro i de mosaic del paviment de l'entrada. 



Barri d'ixelles. Carrer de Belle Vue (1899)


Números 30 i 32
Números 42, 44 i 46
Número 44
Número 46



Barri d'Ixelles (1900)

Carrer de Solvay, 19

Carrer de Solvay, 15
Carrer de Solvay, 21


Detall número 19


Carrer de Saint Boniface, 19


Carrer de Saint Boniface, 22

Detall carrer de Saint Boniface, 22

Barri de Saint Gilles (1900)

Carrer d'Espagne número 41



Per si us heu quedat en ganes de saber-ne més, us dixe l'enllaç a este vídeo en francés: Les belles de rues d'Ernest Blérot. Podeu vore més cases d'aquest arquitecte. Espere que us agrade!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada